Албърт Елис, създтел на рационално-емоционалната поведенческа терапия

Известният американски психолог, Албърт Елис, е  създател на две терапии. Роден е на 27 септември 1913 година в Питсбърг. След като практикува психоанализа от 1949 до 1953 г., Елис въстава срещу нейната догма и неефективност, експерименти

2011-07-06 23:26:18
Албърт Елис, създтел на рационално-емоционалната поведенческа терапия
Известният американски психолог, Албърт Елис, е  създател на две терапии.

Роден е на 27 септември 1913 година в Питсбърг. След като практикува психоанализа от 1949 до 1953 г., Елис въстава срещу нейната догма и неефективност, експериментира с няколко други метода и в началото на 1955 г. започва своя собствена система нa рационално-емоционална поведенческа терапия (РЕПТ).

РЕПТ е създадена с цел да спои „дебелоглавия“ бихевиоризъм*   с датиращия отдавна интерес на Елис към философията и особено феноменологичната, прагматичната  и хуманистична философия.

Въпреки  че в началото почти всички други терапевти ревностно й се противопоставят, Елис продължава да упорства в лекциите и трудовете си върху РЕПТ и накрая постига такъв успех, че днес той е признат за бащата на когнитивно-поведенчската терапия.

Елис умира на 93-годишна възраст на  24 юли 2007 година в Ню Йорк.

--------------------------
*Бихевиоризъм -
метод в психологията , основаващ се на предпоставката, че поведението може да бъде изследвано и обяснено научно без да се познават вътрешните умствени състояния. През целия 20-ти век  бихевиористичната школа се конкурира с психоаналитичното движение. Бихевиористите смятат, че психологията е наука за поведението. Бихевиоризмът е свързан с методите на наблюдение и експеримент. Чрез бихевиоризма могат да бъдат излекувани неврози, фобии, страхове, заеквания, паразитни фрази, като човекът се поставя в определени условия, близки до страховете му. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия